Węglowodany są źródłem naszej energii, zwłaszcza dla naszego mózgu. To związki głównie pochodzenia roślinnego. Potocznie nazywane cukrami, a ze względu na budowę dzielimy je na proste i złożone. Najczęściej znajdujemy je w produktach zbożowych, a także w suchych nasionach roślin strączkowych. Źródłem węglowodanów są także słodycze i wyroby cukiernicze, jednak tych należy się wystrzegać, dostarczają one jedynie energii bez żadnych wartościowych składników odżywczych.
Dnia 2 lutego dzieci grupy Motylków w kolejnym z cyklu zajęć projektu „Niech nawykiem się stanie – twoje zdrowe odżywianie” poznały wartości odżywcze węglowodanów. Próbowały komponować jadłospisy z wykorzystaniem tego ważnego dla organizmu składnika diety.
Zajęcie zakończono warsztatami kulinarnymi ,podczas których przedszkolaki własnoręcznie przygotowały, bardzo popularny w naszym regionie, domowej roboty makaron – śląskie nudle.
W ten oto sposób Motylki oprócz wiedzy teoretycznej dotyczącej zdrowej diety, zdobyły nową umiejętność związaną z robieniem makaronu.

Gizela S.